Protez Tedavileri

Diş protezleri doğal diş yapısı bozulan kişilerin dişlerinin düzeltilmesi ya da farklı sebeplere bağlı olarak eksilen dişlerin tamamlanması için kullanılan yapay dişlerdir. Uygulanan diş protezleri diş dokularının sağlıklı olmasına yarar sağlamanın yanı sıra, estetik görünümün kazanılması ve dişlerin fonksiyonlarını eksiksiz yerine getirebilmesine olanak sağlamaktadır. Günümüzde kadın-erkek her yaştan bireye uygulanabilen diş protezleri, kaybolan çiğneme fonksiyonunun ,yüz estetiğinin ve fonasyonun geri kazanılmasını hedefler.

Diş kayıplarının sebepleri arasında diş etinde meydana gelen hastalıkların zamanında tedavi edilmemesi ve kazalar sonucu oluşan kayıplar ilk sıralarda yer almaktadır. Tüm bu sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan kayıplar, farklı çeşitlerde kullanıma sunulan diş protezleriyle giderilmekte, kaybedilen dişlerin yerine daha estetik ve fonksiyonel dişler kazanılmaktadır. Diş protezleri bu tür sorunların giderilmesi sebebiyle hastaya psikolojik destek de sağlar.



Uygulanan protez tedavi çeşitleri:

  • Sabit protezler: Diş çürüğü ve kırığı gibi ileri derecede madde kaybı olan dişler ile herhangi bir nedenle diş kaybında yapılan hasta tarafından takılıp çıkarılamayan diş/dişler üzerine yapıştırılan protez türüdür. Sabit protezler (kaplamalar) tek dişe (kron) ya da birden fazla dişe bağlantılı (köprü) yapılabilir.
  • Hareketli Bölümlü Protezler: Bir veya birden fazla diş eksikliklerinde,, dişler ve damaklar tarafından desteklenen, plastik ve/ veya metalden yapılan ve hasta tarafından takılıp çıkartılabilen protezlerdir. Bu protezlerin tutuculuğu ağızda mevcut bulunan dişlere gelen ve özel tasarlanan kancalar (kroşeler) ve veya hassas tutucular ile sağlanır.
  • Tam protezler: Üst ve veya alt çenelerdeki dişlerin tamamen eksikliğinde dokular tarafından desteklenen plastik ve/ veya metalden yapılan ve hasta tarafından takılıp çıkartılabilen protezlerdir.
  • Overdenture protezler: Doğal diş veya diş kökleri yada implantlar üzerine yapılan protezlerdir.