Diş Protezleri kaybedilen dişlerin, fonksiyonlarının hastaya kazandırılması için yapılan tüm yapay materyallerdir. Diş protezi tedavisi protez uzmanları tarafından yapılmaktadır. Protez tedavisinde hastaya uygulanacak en iyi protez hangisidir sorunun cevabını ancak, hastanın hangi protez tipine uygun olduğunu belirleyen protez uzmanı vermektedir. Çünkü protez tedavileri kişiden kişiye değişmektedir.
3 Ana Çeşit Diş Protezi vardır.
Sabit Protezler: Sabit Protezler ancak protez uzmanı tarafından dişe yapıştırılan ve hastanın çıkaramayacağı protezlerdir. Bu protezler yerinden oynamaz ve çok konforludur.
• Kuron (Kaplama: Tek dişin kaplanması şeklinde)
• Köprü (Eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması)
• Lamine (Yaprak Porselen)
• Zirkonyum Porselen
Hareketli Protezler: Bu protezler hasta tarafından takılıp çıkarılan ve kullanması oldukça zor, ancak alışma sürecinden sonra hastanın rahat edebileceği protezlerdir.
• Total Protezler (Hiç diş olmayan ağızlara uygulanmaktadır. İleriki yaşlarda kullanılır.)
• Parsiyel Protezler (Kısmen dişsiz ağızlara uygulanmaktadır. Kroşe adı verilen, dişlerin üstüne gelen kancalar veya tırnaklar kullanılmaktadır.)
• Hassas Tutucu Protezler (Yine kısmen dişsiz ağızlara uygulanan, kancası olmayan metal destekli protezlerdir.)
• Immediat Protezler (Geçici dişlerdir.)
İmplant üstü Protezler: İmplant üstü protezler dental implant uygulandıktan sonra implantların üzerine daha önceden planlanıp yapılan kaplama veya takıp çıkarılabilen veya implant sayısına göre çeşitlilik gösteren tüm implant destekli protezlerdir.
-Sabit (Bir ya da birden fazla dişe uygulanan porselen kronlar): İmplant üstü sabit protezler, metal seramik (porselen) kaplamalar, zirkonyum porselen kaplamalar olmak üzere çeşitlendirilir. Ayrıca implant sayısı dikkate alınarak All On Four veya hibrit sabit protezler mevcuttur.
-Hareketli (Tamamen dişsiz ağızlara uygulanan total benzeri protezler): İmplant üstü hareketli protezlerde yine barlı protezler ve locater’lı protezler ayrıca ball-attachment’li protezler olmak üzere çeşitlendirilir.